Boka tid

HPV vaccination

Sedan 2010 har flickor erbjudits vaccin i årskurs fem och sedan höstterminen 2020 erbjuds också pojkar vaccinet enligt det nationella vaccinationsprogrammet.

Det är bra att ta vaccinet innan man haft sexuella kontakter men det hjälper även att ta det efter sexuell debut eftersom det finns många typer av HPV och vaccinet ändå skyddar mot de typer du inte är smittad med.

Vaccinet ges till skolelever i årskurs fem. Då får man två doser med 6 månaders mellanrum. Om du är över 15 år när du vaccineras behövs tre doser där den andra ges 2 månader efter den första och den tredje sex månader efter den andra.

Som vid alla vaccinationer kan du få biverkningar. De brukar gå över snabbt och kan vara irritation vid stickstället, huvudvärk, illamående och kortvarig feber.

HPV

HPV, eller Humant Papillomvirus, finns i många varianter och är mycket vanligt. Viruset sprids genom sexuella kontakter då slemhinnor har kontakt med varandra. Oftast märker du inte om du har en HPV-infektion. HPV kan ge kondylom och orsaka cancer, framför allt i livmoderhalsen men även i munhålan, anus och yttre könsorgan hos män och kvinnor.

Vaccinering mot HPV som kan ge kondylom och orsaka cancer bl a i livmodershalsen

Pris

Vaccin mot HPV-infektion

2200kr per dos
2 doser under 15 år, annars 3 doser.
Boka tid