Boka tid

Kombinationsvaccination mot Hepatit A och B

Om du behöver skydd mot både hepatit A och B så finns det ett vaccin som ger immunitet mot båda infektionerna. Detta ges i tre doser och du får ett skydd mot Hepatit A i 30 år och ett livslångt skydd mot Hepatit B.

Vaccinets andra dos ges en månad efter den första och den tredje dosen tidigast sex månader efter den andra.

Hepatit A

Hepatit A är ett virus som orsakar inflammation i levern. Sjukdomen är ovanlig i Sverige men vanligare i Afrika, Asien, Sydamerika och delvis i Östra Europa.Smittan överförs via förorenat vatten, vissa livsmedel och vid mycket nära kontakt mellan människor.

Inkubationstiden är ca fyra veckor och de första symtomen är trötthet, ont i kroppen, feber, minskad matlust och huvudvärk. En del kräks, får ledvärk och klåda. Dessa symptom ersätts efter ca en vecka med att huden och ögonvitorna får en gulaktig ton, man kan uppleva ömhet under höger revbensbåge. Trötthet och minskad matlust kan hålla i sig flera månader.

Hepatit B

Hepatit B är en virussjukdom som drabbar levern. Den smittar genom blod och sexuella kontakter. De första symptomen kommer två till fem månader efter smittotillfället och kan visa sig genom trötthet, feber, huvudvärk, ont i kroppen, illamående och minskad aptit. Efter någon vecka blir huden och ögonvitorna gulaktiga och man kan bli öm över levern. Symtomen försvinner vanligtvis efter några veckor eller månader men kan övergå till en kronisk inflammation.

Vaccinering mot Hepatit A och B

Pris

Vaccin mot Hepatit A

490kr per dos
1-2 doser
Boka tid