Boka tid

HPV vaccination

Sedan 2010 har flickor erbjudits vaccin i årskurs fem och sedan höstterminen 2020 erbjuds också pojkar vaccinet enligt det nationella vaccinationsprogrammet med vaccinet Gardasil 9.

Sedan 2023 ingår Skåne i ett forskningsprojekt med målet att utrota livmodershalscancer. Som en del av projektet erbjuds alla kvinnor födda 1994-1999 kostnadsfritt vaccin mot HPV. Kvinnor i det här åldersspannet rekommenderas att vaccinera sig och att använda det egenprovtagningskit för HPV-analys som skickas ut i omgångar per post. Första dosen av vaccinet ska tas innan man gör provet. Inom studien tas två doser med tre års mellanrum.

Som vid alla vaccinationer kan du få biverkningar. De brukar gå över snabbt och kan vara irritation vid stickstället, huvudvärk, illamående och kortvarig feber.

Kvinnor födda före 1994 och pojkar/män födda före 2009 är varmt välkommna att boka tid för vaccination och kostnaden är 2200 kr/dos.

HPV

HPV, eller Humant Papillomvirus, finns i många varianter och är mycket vanligt. Viruset sprids genom sexuella kontakter då slemhinnor har kontakt med varandra. Oftast märker du inte om du har en HPV-infektion. HPV kan ge kondylom och orsaka cancer, framför allt i livmoderhalsen men även i munhålan, anus och yttre könsorgan hos män och kvinnor.

Vaccinering mot HPV som kan ge kondylom och orsaka cancer bl a i livmodershalsen

Pris

Vaccin mot HPV-infektion

2200kr per dos
2 doser under 15 år, annars 3 doser.
Boka tid

Vaccin mot HPV-infektion

Kostnadsfritt
För kvinnor födda 94-99, 2 doser.
Boka tid