Gravid?

Hyr TENS apparat för smärtlindring under graviditet

TENS, som står för transkutan elektrisk nervstimulering, är en icke medicinsk smärtlindringsmetod som inte har några kända biverkningar.

Självhäftande plattor fästs på huden vid området för smärta och kopplas med sladdar till TENS apparaten som avger impulser. Implulsernas frekvens och intensitet reglerar du själv för att hitta en nivå som lindrar din smärta. Det kan pirra i huden och musklerna drar rytmiskt ihop sig. Elektroderna placeras till exempel över ryggen eller höfterna, men inte så att ström passerar barnet.

TENS under graviditet

Vid graviditetsrelaterad smärta som exempelvis foglossning och ryggont brukar en behandling ta 30-40 min och kan upprepas 2-4 gånger om dagen. Smärtlindringen kan räcka upp till ett par timmar efter avslutad behandling.

TENS som smärtlindring under förlossning

TENS ger bra hjälp när man börjar använda den tidigt under förlossningens latensfas, då verkarna inte är så intensiva. Du kan fortsätta använda TENS under förlossningen så länge du vill och det känns bra. TENS kan med fördel användas i kombination med värmekudde, vetevärmare, rebozo, ackupunktur, massage eller paracetamol.

Smärtlindring vid eftervärkar

Efter förlossningen drar livmodern ihop sig i eftervärkar. Värkarna kan upplevas smärtsamma, speciellt hos omföderskor. Många upplever en positiv effekt av TENS även vid eftervärkar, för sig eller i kombination med värme och paracetamol.

Hyr din TENS apparat hos Klara Kvinnohälsa

Pris: 450 kr (400 kr för listade). Följande ingår:

  • 1 TENS apparat
  • 1 förpackning om 4 självhäftande elektroder (kan användas ca 10 gånger)
  • 1 halsband/bärrem
  • Instruktioner

Hyresperioden är ca två veckor innan beräknat förlossningsdatum till ca två veckor efter beräknad förlossning.

Går du över tiden så hör bara av dig, så förlänger vi hyresperioden med upp till 10 dagar utan extra kostnad.

Om du är listad hos oss, kontakta din barnmorska (se nedan), annars info@klarakliniken.se eller ring 046-460 12 60.

Gravid i Lund

Klara Kvinnohälsas barnmorskor och läkare

ObstetrikerKontaktas genom din barnmorska