Föda hemma

Allt fler kvinnor väljer att föda hemma. En del känner sig tryggare hemma än på sjukhuset. För andra är det viktigt att få föda omgiven av personer som man har en relation till; barnmorskor som man lärt känna under graviditeten, partner, mamma, syskon och kanske tom äldre barn. Som födande kan man vara orolig över transporten till sjukhuset under värkarbete och då kan det vara skönt att barnmorskorna kommer hem istället.

"Det var så skönt att få prata med MarieLouise i hemmiljö inför förlossningen. Det var så lugnt och blev ett helt annat samtal än i vårdmiljö. MarieLouise förstod våra önskemål och kunde möta det som oroade mig och min man. För oss blev det förlossning på sjukhuset men det kändes så tryggt att ha MarieLouise med där som vi hade en relation till och som kunde ge oss det stöd vi behövde. Det blev verkligen en fin upplevelse!"

Säkerhet

Vid en hemförlossning med barnmorskor övervakas barnets hjärtljud med jämna intervaller. Barnmorskorna har kunskap om, och beredskap för akuta situationer. Det finns alltid möjlighet att åka in till förlossningsavdelning på sjukhuset, om den födande upplever att hon behöver smärtlindring som inte finns att tillgå i hemmet eller om det finns medicinska indikationer.

För kvinnor som är friska och inte har några riskfaktorer i sin graviditet och som väljer att föda hemma finns det inga ytterligare risker jämfört med att föda på sjukhus.

Oxytocin - födandets hormon

Oxytocin är ett hormon som spelar en viktig roll under förlossning. Oxytocinet driver värkarna och det arbete som de gör för att bebisen ska kunna komma ut men det har också andra gynnsamma effekter som att det är avslappnande, smärtlindrande och gynnar anknytning mellan personer. Utsöndring av det egna oxytocinet gynnas av bland annat en trygg och välbekant miljö, beröring, mörker och njutning. Däremot hämmas det av oro, stress och rädsla.

Smärtlindring som kan användas i hemmet är t ex: TENS, massage, akupressur, akupunktur, andning och avslappning.

Föda i vatten

Hemma finns också möjligheten att föda i vatten, i det egna badkaret, eller i en mjuk och rymlig förlossningspool. Att föda i vatten har många fördelar. Det varma vattnet mot huden bidrar till frisättningen av oxytocin vilket är gynnsamt för värkarbetet, och ger den födande lugn och trygghet genom dess omslutning. Smärtupplevelsen blir mindre och behovet av annan smärtlindring minskar, både under värkarbete och utdrivning. Vattnet ger den som föder en naturlig privat sfär och en känsla av ökad kontroll. Kvinnor som föder i vatten löper, enligt forskning, mindre risk att drabbas av en större bristning. Detta då det varma vattnet håller ett tryck mot underlivet samt mjukar upp vävnaderna, förutom att det smärtlindrar och låter den födande slappna av. Många kvinnor tycker att det känns skönt att vara lättare i vattnet och att kunna röra sig bättre.

Sammarbete med Föda i Skåne

Klaraklinikens barnmorska MarieLouise har många års erfarenhet av förlossningar på förlossningsklinik och hemförlossning. Hon brinner för den trygghet som relationen skapar, födandets naturliga kraft och kvinnans rätt att välja. Du som är gravid och är inskriven hos oss på Klara har möjlighet att anlita MarieLouise som medföljande förlossningsstöd eller för hemförlossning via företaget Föda i Skåne.

Hemförlossning i Lund med MarieLouise
MarieLouise Müller

Föda hemma