Klara BVC - för växande barn och föräldrar

Kostnadsfri barnavårdcentral på uppdrag av Region Skåne.

På KlaraKliniken får du en egen BVC-sköterska som följer ditt barn från nyfödd till skolstart. Våra BVC-sköterskor och barnläkare är erfarna och engagerade. Vi brinner för arbetet med små barn, deras utveckling och hälsa.

Alla familjer är olika, barn och föräldrar växer och utvecklas, vi vill möta er där ni är. Det innebär att vi lyssnar på er och ert barns behov och tillsammans jobbar vi för ett tryggt föräldraskap och barn som mår bra.

Vi ser fram emot att lära känna er familj!

Föräldraaktiviteter

Föräldragrupper på Klara BVC

Här får du lära känna andra nyblivna föräldrar att byta erfarenheter med. Du får ta del av kunskap och diskussioner som handlar om barnets utveckling, hälsa och säkerhet.

Grupperna hålls kl 10-11 varje tisdag och har olika teman som passar för olika åldrar.

Inför varje tillfälle finns ett avsnitt av Föräldragruppspodden att lyssna på. Avsnitten är ca 10 min.

Varmt välkomna!

Program hösten 2022, tisdagar kl 10

13/9Group for parents in english20/9Den stora omställningen27/9Samspel och anknytning "Lär dig läsa av din bebis"4/10Gemensamt föräldraskap "Stötta varandra, fördela ansvar"11/10Matintroduktion "Utgå från barnets intresse"18/10Vardagsliv/sömn "Skapa vanor över tid"25/10Vardagsliv/alkohol och tobak "Tänk ur barnets perspektiv"8/11Vardagsliv/skärmvanor: "Dela, vägleda och begränsa"15/11Utveckling/motorik och säker miljö22/11Utveckling/språk och kommunikation: "Titta i pekböcker, sjung och kör ramsor"29/11Group for parents in english6/12Vardagsliv/balans i vardagen: "Bestäm vad som är viktigt"

När ditt barn blir sjukt

Om ni har en tid bokad på Klara BVC och barnet blir sjukt, behöver ni boka om tiden. Om barnet behöver träffa läkare vänder ni er till vårdcentral eller till Kvälls- och helgmottagningen. Vi kan hjälpa till med rådgivning per telefon.

För mer info om barns sjukdomar, se 1177.se,
dit kan ni även ringa för rådgivning dygnet runt.

Hälsobesök enligt basprogramet - så funkar det

Vi erbjuder barnhälsovård enligt det nationella barnhälsovårdsprogrammet. Vi följer barnets tillväxt, hälsa och utveckling från nyfödd till skolstart, vaccinerar enligt vaccinationsprogrammet och ger föräldrastöd.

Vi anpassar besöken efter era behov, t.ex. om ditt barn fötts för tidigt eller för adopterade barn.

Vid samtliga hälsobesök följer vi ditt barns tillväxt och välmående och era frågor och funderingar står i fokus.

I samråd med er bokar vi uppföljningar och/eller skriver remisser då det finns behov av det. Vi har samarbete med bland annat barnlogoped, barnhälsovårdspsykolog, sjukgymnast, barnläkare, audiolog och ortoptist.

Klara BVC i Lund på Sparta

BVC för prematurt födda barn

Barn som haft bråttom till världen är varmt välkommna till oss. Flera av våra BVC-sköterskor på Klarakliniken har tidigare arbetat på neonatalavdelningen på SUS i Lund och tar hand om er med varm hand.

Läs mer om BVC för prematurt födda barn.

Hitta till Klara BVC

Vi finns på Sparta i Lund. Du kan parkera vid Ica Tuna eller ta buss 6 eller 7 och gå av på Tunavägen. Vi finns i den syd-östra änden av byggnaden, 1 trappa upp. Det är nära till Klarakliniken exempelvis från Östra torn, Lunds universitet, Mårtens fälad, Brunnshög, Norra fäladen, Lund centrum, Linero och Råbylund.

BVC-sköterskor och läkare på Klara BVC

BVC-sköterskaFöräldraledig 
BarnläkareKontaktas genom din BVC-sköterska 
BarnläkareKontaktas genom din BVC-sköterska